dilluns, 18 d’abril del 2016

Ramon Llull, un mallorquí universal.

L'any 2016 es commemora els set-cents anys de la mort de Ramon Llull, un dels mallorquins més universals de la història.

Llull va néixer al 1232 a Palma, quan només feia tres anys de la conquesta de Mallorca per part del Rei en Jaume I, el Conqueridor.  Va ser educat com un cavaller, sempre a prop de la Casa Reial. Es creu que era fill d’una família noble catalana que va acompanyar al Rei en la reconquesta.

Tot i que es va casar i va tenir dos fills, a l’edat de 30 anys va viure una sèrie d’experiències místiques que el feren capgirar la seva vida deixant la família i la seva posició social per a dedicar-se en cor i ànima a la religió.

Va estudiar els clàssics cristians de l’època. Aprengué l’àrab d’un esclau musulmà i així va poder accedir a diversos llibres musulmans i hebreus. Fou el primer en crear escoles d’idiomes. Fundà una escola de llengües orientals a Mallorca. Ramon Llull dedicà la seva vida religiosa, principalment, a la conversió dels musulmans al cristianisme.

D’esperit viatger, va visitar Roma, París, Nàpols, Xipre, Tunísia, Àsia menor,...

Va desaparèixer a Jerusalem al 1316. Tot i que no s’ha pogut provar amb certesa, es creu que va morir a Palma, a l’edat de 84 anys. La seva va ser una vida llarga per a l’època.            
         

La seva obra literària és molt extensa, compren més de 400 obres, les primeres en llatí, després en català i traduint a l’àrab, per tal que els musulmans el poguessin llegir.  De totes elles, ens quedam amb el Llibre de les bèsties, una narració que forma part del Llibre de les meravelles (1288-1289), i que és un recull de contes i rondalles on exposa la seva idea del que és el “mal governar”, mitjançant un món imaginari d’animals. Es creu que va ser escrita per a instruir a Reis.

Si voleu conèixer una mica més aquest llibre, us presentam aquest contacontes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada