dijous, 21 d’abril del 2016

Miguel de Cervantes, l'autor del Quixot.


Qui era i com va viure el famós escriptor.

Miguel de Cervantes Saavedra és un dels grans genis de la literatura de tots els temps i és considerat el creador de la primera novel·la moderna.

Nascut a Alcalá de Henares (Madrid) en 1547, fill d'un humil cirurgià, encara que va tenir estudis, es creu que no va anar a la universitat. Des de molt jove va sentir un gran interès per escriure poemes. Va tenir una vida intensa i plena de problemes personals i econòmics.

Amb 22 anys, va ferir un home en un duel i va sortir fugint a Itàlia per escapar de la justícia. Després d'un temps allà, va decidir allistar-se en l'Armada Espanyola i va participar a la batalla de Lepant contra els turcs.


En plena lluita va ser ferit per una arma de foc a la mà esquerra i des de llavors li va quedar inutilitzada per sempre. Per aquest motiu, serà conegut amb el sobrenom “El Manco de Lepanto”.

Anys més tard, quan tornava a Espanya, el vaixell en què viatjava va ser atacat pels corsaris i Cervantes va ser portat presoner a la ciutat africana d'Alger, on va romandre cinc anys fins que un frare va poder pagar per alliberar-lo.

Quan per fi va aconseguir tornar a Espanya, es va casar i va intentar viure escrivint obres de teatre, però va fracassar estrepitosament. Va decidir treballar cobrant impostos, però amb tan mala sort, que el banc on ingressava la recaptació va trencar, i com ell era el responsable dels diners, va ser enviat de nou a la presó.


La seva obra més famosa.

És quasi segur que mentre estava a la presó, va començar a escriure la seva obra mestra, El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha . S'hi narren les fantàstiques aventures del boig cavaller Don Quixot sempre acompanyat del seu fidel escuder, Sancho Panza. La novel·la va ser publicada en 1605, i anys més tard, la va completar escrivint una segona part. L'èxit de la novel·la va ser enorme i encara que va escriure altres obres importants, Cervantes no va guanyar diners i va seguir pobre i portant una vida molt humil.


Quina relació té Cervantes amb el Dia del Llibre?


Va morir el 23 d'abril de 1616, curiosament el mateix dia que un altre gran geni de la literatura universal, William Shakespeare. Actualment, i per ser una data tan assenyalada, el 23 d'abril de cada any se celebra a tot el món el Dia Internacional del Llibre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada